Noord-Holland

NL
V

Nieuw ontwerp afgebrande Laurentiuskerk Weesp gepresenteerd

8 februari 2017, 12.15 uur

WEESP Het was een ingewikkelde puzzel die ze slapeloze nachten heeft gekost, zeggen Janton Stork en Bouke Albrecht. Maar de Weesper architecten zijn erin geslaagd een ontwerp voor de herinrichting van de Laurentiuskerk te maken dat tegemoetkomt aan de wensen van alle betrokken partijen.

De kerk brandde in november vorig jaar gedeeltelijk af. Daarbij stortte de kerktoren in en viel de windhaan naar beneden om vervolgens te verdwijnen. De haan is nog altijd niet terecht.

Lees ook: Felle brand verwoest toren Sint-Laurentiuskerk Weesp

Stork en Albrecht zijn er in hun ontwerp in geslaagd plaats te maken voor een hotelkamer, twee appartementen, twee werkruimten, een yogastudio en een brouwerijcafé in de Laurentiuskerk.

Leegstand
Met trots presenteerden de architecten het plan bij NH-mediapartner WeesperNieuws. Dit ontwerp is de basis voor de omgevingsvergunning die is aangevraagd voor de herinrichting van het leegstaande kerkgebouw aan de Herengracht.

Door die herinrichting kan het gebouw behouden blijven. Van binnen ondergaat het gebouw een metamorfose, van buiten blijven de aanpassingen beperkt. Tenminste, zo lijkt het op de tekeningen en het animatiefilmpje die de architecten laten zien.

April
De vergunningprocedure voor de herinrichting loopt nog. Mogelijk kan er in april begonnen worden.

Eerst moet de fundering hersteld worden. Na de herinrichting kan de spits weer op de toren. Als laatste volgt een plan voor enkele woningen in de kerktuin.