Ga naar Content

Alleen waarschuwingsborden herten bij entree Zandvoort: "Maar het is juist hier bloedlink"

ZANDVOORT Langs de twee toegangswegen in Zandvoort komen waarschuwingsborden voor rondlopende herten te staan. Maar veel Zandvoorters vinden dat niet voldoende om de veiligheid op de wegen te verbeteren.

Van verslaggever Geja Sikma

De damherten lopen al de hele winter door het hele dorp. Mary Zwager ziet bij de rotonde voor haar flat aan de Van Lennepweg bijna elke dag herten voorbij huppelen, en het gaat steeds vaker bijna mis volgens haar. "Het is juist híer bloedlink. Er staan ook borden voor overstekende kinderen, kan er dan ook geen hert bij?", vraagt Mary Zwager zich af.

Lees ook: Zandvoort geteisterd door 'hangherten': "Ze willen niet terug naar de duinen"

Boswachters jagen momenteel op de herten in de duinen om het aantal drastisch te verminderen. Maar voorlopig zullen de herten nog niet uit het dorp weg te denken zijn. 

Voor- en tegenstanders van de jacht op de herten zien dat de verkeersveiligheid in het dorp onder de struinende herten lijdt. "Het is levensgevaarlijk, mijn nichtje had er één op de auto", vertelt de één. "En ze kijken echt niet links of rechts hoor, die herten kachelen gelijk door", weet de ander. 

Volgens burgemeester Niek Meijer wordt het effect van borden overschat. "Na drie keer zie je zo'n bord niet meer." Komende vrijdag worden de waarschuwingsborden voor rondlopende herten geplaatst. 

Foto: NH/Geja Sikma