Ga naar Content
Noord-Holland

Cabinepersoneel KLM stelt weer ultimatum na schrappen steward(ess)

6 februari 2017, 16.44 uur · Aangepast 6 februari 2017, 18.03 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL Cabinevakbonden VNC en FNV eisen van KLM dat zij voor volgende week zaterdag het schrappen van een steward(ess) op lange afstandsvluchten weer ongedaan maakt. Vorig najaar legde een groot deel van KLM-cabinepersoneel meerdere keren het werk neer. De bonden beraden zich op soortgelijke acties.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het schrappen van een steward of stewardess op een deel van de intercontinentale vluchten van KLM moest voor een fikse bezuiniging zorgen, maar volgens de bonden verhoogt het de werkdruk aan boord enorm. Daarbij, zegt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC), zijn de bonden en KLM elkaar tegemoet gekomen in een pensioendeal waardoor er gestart kan worden met een nieuw cao-overleg, maar stapt KLM gemakshalve over het eenzijdig ingevoerde schrappen van een cabinelid.

Lees ook: Ondernemingsraad daagt KLM voor rechter om verminderen cabinepersoneel

Vorig jaar legde een groot deel van het boze cabinepersoneel van KLM op meerdere dagen het werk neer. Dat deed het personeel door voor aanvang van de vluchten in het begin tien minuten te staken. Uiteindelijk liepen de stakingen op tot 40 minuten en was KLM genoodzaakt om een aantal vluchten uit voorzorg te annuleren.

Lees ook: KLM schrapt stewardessen op langeafstandsvluchten

VNC en FNV Cabine hebben KLM nu tot zaterdag 18 februari gegeven om de bezuinigingsmaatregel terug te draaien. Zo niet, dan gaan de bonden met hun leden in overleg over acties "die de KLM op andere gedachten kunnen brengen".