Ga naar Content

Vandalen slopen bijenkasten, duizenden bijen dood

HILVERSUM Een nachtmerrie voor imker Ronald de Moor. Vandalen hebben zijn bijenkasten aan de Diependaalselaan in Hilversum volledig vernield en duizenden bijen hebben dat niet overleefd.

Van verslaggever Joost Lammers

"Het is vreselijk. De bijen zijn gewoon uit de kast gerukt." Ronald pakt een handvol dode bijen van de grond. Rond de bijenkasten ligt het er vol mee. "Het zijn er honderden, duizenden. Als er dan twee volken dood op de grond liggen, dan sta je met tranen in je ogen."

Het is een klap in zijn gezicht. Ronald bedrijft zijn hobby met veel passie. "De bijen zijn geen huisdieren, maar je gaat wel op een bepaalde manier van ze houden." Donderdag was hij er nog om te genieten van de bijen die door het lenteweer zich weer voor het eerst buiten waagden.

Beestachtig
Een paar dagen later was alles kapot. Gisteren werd hij gealarmeerd door tuinierende Hilversummers die de ravage ontdekten. De kasten staan bij het tuinencomplex aan de Diependaalselaan. "Deksels stuk, stukken hout in tweeën gebroken en de kasten lagen uit elkaar. Er vloog geen bij meer. Raten die gewoon in het gras lagen. Écht beestachtig." Door het koude weer waren veel bijen kansloos.

De financiële schade bedraagt honderden euro's. Ronald heeft een deel van de bijenkasten weer in elkaar gezet. Wie de daders zijn weet hij niet. In de volkstuinen waar de bijenkasten staan, zijn al eerder vernielingen aangericht. Hij hoopt dat er getuigen zijn of dat de daders zich melden voor een gesprek. Nog een aanwijzing kan richting de daders leiden. "Als ouders ineens kinderen thuis krijgen met bijensteken, dan is dat wel vreemd."

Vernielzucht
Hij gaat aangifte bij de politie doen. De komende weken is het nog spannend of het volk dat wél heeft overleefd, het redt. De vraag is of de koningin het heeft overleefd, zo niet kan het zomaar zijn dat alle bijen over vier weken dood zijn. Een koningin van een de twee dode volken heeft hij al dood gevonden.

Sowieso gaat Ronald de kasten verhuizen, want de lol aan de Diependaalselaan is er volledig vanaf. Hij krijgt veel steunbetuigingen van andere imkers. "Ik heb al nieuwe volken aangeboden gekregen. Iedereen is verbijsterd dat dit zomaar kan. Het is zo zinloos en bewuste vernielzucht. Er is geen honing, er is niks te halen. Je doet alleen maar andere mensen verdriet."