Ga naar Content
Noord-Holland

Tien jaar cel voor doodsteken Sjeddy

3 februari 2017, 14.55 uur · Aangepast 6 februari 2017, 13.18 uur
Door: · Foto: NH/Shutterstock

HAARLEM De rechter heeft vanmiddag de de drie verdachten in de zaak-Sjeddy veroordeeld tot straffen van tien en vier jaar cel en één jaar voorwaardelijk.

De hoogste straf is voor de 25-jarige hoofdverdachte Ricardo L, die zelf ontkent. Op basis van getuigenissen, bloedsporen en dna-materiaal op het mes waarmee de Haarlemmer is gestoken, acht de rechter echter bewezen dat hij in de nacht van 31 december 2015 op 1 januari 2016 Sjeddy de fatale wond heeft toegebracht. 

Lees ook: Dode en meerdere gewonden bij steekpartij in Haarlem

Zijn straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Omdat er bij het doden van Sjeddy geen sprake was van voorbedachte rade, veroordeelt de rechtbank hem niet voor moord, maar voor doodslag. Hij had moeten weten dat een messteek dodelijk kon zijn, aldus de rechtbank. 

Lager dan eis
De straf van Layminda van Z. valt lager uit dan de eis. Waar het Openbaar Ministerie vijf jaar cel tegen haar eiste, vindt de rechtbank vier jaar achter de tralies voldoende. De rechters sluiten uit dat Van Z. de fatale messteek had toegebracht, maar stellen dat er genoeg bewijs is dat zij de bewuste nacht messen op zak had. 

Lees ook: Vrienden eren doodgestoken Sjeddy met videoclip: "Houd je rustig en wacht op ons"

Tegen de derde verdachte Roxy O., die vandaag niet naar de rechtbank was gekomen, eiste het OM twee weken geleden een straf van negen maanden cel waarvan vier maanden voorwaardelijk voor haar aandeel in de aanloop naar het geweld. 

Verminderd toerekeningsvatbaar
Hoewel ze licht verminderd toerekeningsvatbaar is, vindt de rechtbank die eis te laag en veroordeelde haar tot een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook moet ze zich laten behandelen.