Ga naar Content
Noord-Holland

Opnieuw waarschuwing voor gevaarlijke afslankmiddelen

3 februari 2017, 14.45 uur
Door: · Foto: NVWA

NOORD-HOLLAND Mensen die proberen af te vallen via een afslankmiddelen lopen groot risico op ernstige bijwerkingen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag opnieuw.

In Wispy Life, Wispy Tea, Emtea, Irem Naturel en Niva Detox zijn stoffen aangetroffen die ook in geneesmiddelen voorkomen en ernstige bijwerkingen kunnen hebben, aldus de toezichthouder vandaag. De verboden middelen worden op Facebook en Instagram aangeboden als natuurlijk afslankproduct. 

Eerder waarschuwde de NVWA ook al voor afslankmiddelen die te koop werden aangeboden via onder meer Marktplaats en webshop. Deze konden ook ernstige bijwerkingen hebben, waardoor een vrouw zelfs overleed. 

Lees ook: Drie voedingssupplementen in de ban na dood jonge vrouw

De opsporingsdienst van de NVWA pakte vorige maand twee mensen op wegens handel in deze producten. In de afslankproducten zit de gevaarlijke stof sibutramine. Dat is een geneesmiddel dat in 2010 van de markt is gehaald omdat de stof bij sommige gebruikers ernstige bijwerkingen veroorzaakte. Zo kregen ze last van hartklachten, angsten en een droge mond.

Verkopers die de middeltjes in hun assortiment hebben moeten de verkoop direct staken en melding doen bij de NVWA.