Ga naar Content
Noord-Holland

'Massale vechtpartij door ruzie op sociale media'

3 februari 2017, 12.44 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) De enorme vechtpartij van gistermiddag in Amsterdam Nieuw-West zou het gevolg zijn van een uit de hand gelopen ruzie op sociale media. Dat zegt een jongen die erbij aanwezig was.

Rond 15.30 uur gingen in de buurt van het Gerbrandypark en metrohalte Burgemeester de Vlugtlaan een groep tieners op de vuist. In totaal zouden er zo'n 70 jongeren bij betrokken zijn geweest. De politie probeerde de boel te kalmeren, maar moest uiteindelijk dertien minderjarigen aanhouden.

Koprol
Een van de jongens die bij de massale vechtpartij aanwezig was, vertelt aan AT5 dat de vechtersbazen allemaal jongens uit de buurt zijn. "Ze hadden ruzie op sociale media gekregen en hebben toen met elkaar afgesproken", zegt hij.

Ook zegt hij te weten hoe een van de agenten gewond raakte. Die zou een 'koprol' hebben gemaakt toen hij op de fiets een van de jongens achtervolgde. "Hij kon niet fietsen." Verder vertelt hij dat het niet per se de aanstichters zijn aangehouden, maar met name omstanders.

Tennisser
Meerdere getuigen beschrijven dat er inderdaad omstanders onbedoeld onderdeel werden van de chaos. Een aantal van de kinderen – die van links en rechts over straat vlogen – zou zijn opgepakt toen ze met ziektes gingen schelden op de politie.

Op beelden is te zien dat een tennisser in het park belaagd wordt door een meute jongeren. Dat zou naderhand zijn geweest. De tennisser zou jongens hebben aangewezen, die agenten vervolgens oppakten. Een andere getuige omschrijft hetzelfde verhaal.