Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Twintig mensen vervolgd voor bedreiging Sylvana Simons

3 februari 2017, 11.40 uur · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Er worden in totaal twintig mensen vervolgd voor het uiten van bedreigingen tegen Sylvana Simons. Dat bevestigde hoofdofficier van justitie Theo Hofstee op NPO Radio 1.

Hofstee deed zijn uitspraak toen hij te gast was in het programma De Ochtend. Niet elke verdachte hoeft zich te verantwoorden voor de rechter. Sommige verdachten zullen een dagvaarding ontvangen, anderen ontvangen een schikking. Om wat voor bedrag het dan zou gaan is niet bekend. "We gaan nog even kijken welke mensen moeten naar de rechter en welke mensen kunnen het wellicht met een boete afdoen. Dat hangt een beetje van de ernst van de belediging af", aldus Hofstee. 

Lees ook: OM vervolgt minstens tien mensen voor bedreigen Sylvana Simons

Simons ontving meerdere doodsbedreigingen en beledigingen. Daarvan heeft ze aangifte gedaan. Hoofdofficier Hofstee zei op Radio 1 dat het voor het grootste deel gaat om beledigingen. Eind vorig jaar gaf Hofstee al aan dat er minstens tien mensen vervolgd zouden worden. "Wij vinden dat zij strafbaar hebben gehandeld", zei Hofstee destijds. Het Openbaar Ministerie verdenkt deze personen van bedreiging en/of discriminatie. 

Lees ook: Sylvana Simons verlaat Denk en richt eigen partij op

Simons ontving veel bedreigingen en beledigingen toen ze aankondigde zich aan te sluiten bij de partij Denk. In november werd bekend dat Simons zelfs bescherming krijgt naar aanleiding van concrete bedreigingen. Later nam ze afscheid van de partij om vervolgens een eigen partij op: Artikel 1. Vernoemd naar het gelijkheidsbeginsel in de Nederlandse grondrechten. In het artikel staat dat discriminatie verboden is.