Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Sjoerd Soeters neemt Zaans centrum opnieuw onder handen: "Dat gele monster, dat is toch erg!"

2 februari 2017, 17.45 uur · Aangepast 2 februari 2017, 18.10 uur

ZAANDAM Dat het winkelgebied van Zaandam er een stuk aantrekkelijker uitziet dan 15 jaar geleden, is grotendeels te danken aan stedenbouwkundige Sjoerd Soeters. Nu mag hij aan de slag met de rest van het centrum aan de oostkant van de Zaan.

"Dat gele monster daar bijvoorbeeld. Met de beste bedoelingen in de jaren 60 of 70 neergezet. Maar dat is toch erg!" Sjoerd Soeters staat op de grote parkeerplaats van de Burcht en kijkt richting een groot geel bakstenen pand dat er nogal uitspringt tussen alle andere huizen aan de Zuiddijk. 

Hij gaat de komende jaren het hele gebied rond de Peperstraat, de Burcht en de Klauwershoek onder handen nemen. Er is genoeg werk aan de winkel om het daar levendig en bruisend te maken. De muren van horecapaviljoens aan de kade zijn volgekalkt met graffiti. Langs de Peperstraat staan veel winkelpanden leeg. En de Burcht wordt door Soeters omschreven als een kale, onaangename plek. 

De afgelopen 15 jaar heeft Soeters de westkant opgeknapt. De gestapelde Zaanse gevels zijn de grote blikvanger van dat project. Over smaak valt te twisten. Sommige mensen vinden dat het centrum een te Disney-achtige uitstraling heeft gekregen. Maar het bezoekersaantal en de diversiteit aan winkels is wel omhoog gegaan. Dat het centrum aan de oostkant een kopie wordt van het opgeknapte centrum, staat helemaal niet vast. Soeters wil vooral eerst in gesprek met omwonenden.

Twee bewoonsters van de Zuiddijk weten wel wat ze graag voor hun deur zouden zien. "Een mooi plantsoen. Dat lijkt ons wel wat." Soeters wil in ieder geval proberen om de historische dijk een verhoogde ligging te gaan geven. De komende tijd zal hij ideeën gaan verzamelen om daarna tot een plan te komen.

NH / Marjorie Noë