Ga naar Content

Nicolette geeft XTC-voorlichting na dood dochter (21)

NIEUW-VENNEP Een nachtmerrie voor Nicolette Koopen uit Velserbroek afgelopen zomer: haar dochter Daniëlle overleed na het gebruiken van XTC. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, begon Nicolette meteen met het voorlichten van jongeren over de gevaren van de drug.

Nicolette's dochter Daniëlle werd vorig jaar zomer met spoed opgenomen in het ziekenhuis na het slikken van een XTC-pilletje. Vier dagen lang vocht zij voor haar leven, maar op 26 juli 2016 was haar lichaam op en stierf Daniëlle in de armen van haar moeder. Ze was pas 21 jaar.

Moeder Nicolette had haar dochter nog vast, haar laatste adem had zij kort daarvoor uitgeblazen, toen zij al besloot om ervoor te zorgen dat geen andere ouder dit zou moeten meemaken. Twee weken na de dood van Daniëlle zat Nicolette al bij de notaris waar zij stichting Team Daniëlle oprichtte. Nicolette reist het hele land door om voorlichting te geven aan jongeren over het gevaar van het nemen van XTC. Met succes. Haar telefoon staat roodgloeiend en haar agenda puilt uit.

Lees ook: Meisjes (11 en 12) ziek na inslikken gevonden drugs

"Jezus mam!"
Nicolette had geen idee dat haar dochter XTC gebruikte. Ze had twee weken voor Daniëlle's dood wel even een vermoeden. Het viel haar op dat ze heel laat naar bed ging en 's ochtends heel vroeg weer opstond, niks voor Daniëlle. Nicolette vertelt aan NH dat ze het haar dochter gewoon maar vroeg: "Gebruik jij misschien drugs? 'Jezus mam! Doe even normaal!', zo reageerde Daniëlle. Twee weken later was ze dood".

Voorlichting
Vandaag was Nicolette bij groep 8 van de Antoniusschool in Nieuw-Vennep om voorlichting te geven. De presentatie was voor sommige kinderen zeer confronterend. Nicolette laat op een groot scherm foto's zien van een jonge, gelukkige Daniëlle in de bloei van haar leven. En plots houdt de vrolijkheid op en verschijnt de sterfdatum in beeld. Een paar kinderen moeten huilen en zelfs de meester schrikt. Maar de boodschap komt luid en duidelijk over. Blijf van XTC af.

Lees ook: Getuige Zwanenburgs drugsdrama: "Ze hing levenloos op de arm van een agent

Wat opvalt aan Nicolette's voorlichting is dat het soms bijna lijkt dat het niet over haar eigen dochter gaat, met zo'n gemak vertelt ze erover. Het geven van de voorlichting doet ze ook graag en wil ze nog heel lang doen. Maar natuurlijk had ze nooit voor die klassen willen staan.

"Ik had ook nooit één tel voor een camera willen staan. Ik had mijn kind graag willen hebben, maar mijn kind heb ik niet. En andere mensen hebben hun kinderen nog wel. Ik kan die ouders misschien bewust maken over de gevaren die hun kinderen om zich heen hebben, waardoor zij hun kinderen misschien toch kunnen behouden. Want die van mij is er niet meer."

Foto: