Ga naar Content

Video: Van vos geredde zwaan weer uitgezet in de natuur

KWADIJK De Stichting dierenambulance Purmerend e.o. heeft gistermiddag in Kwadijk een van een vos geredde zwaan weer in de natuur kunnen vrijlaten. Samen met hem werden er nog drie andere zwanen uitgezet. "Dit is gewoon geweldig", vertelt Mandy Langereis van de dierenambulance tegen NH.

De jonge zwaan werd twee weken geleden gevonden in de Volgermeerpolder in Broek en Waterland met een flinke wond aan zijn vleugel. "Hij was aangevallen door een vos", zegt Mandy. Zijn broetje had helaas minder geluk. "Daarvan vonden we alleen een paar veren terug. Die was helaas opgegeten". 

Lees ook: Jonge zwaan wordt meters meegesleurd door tram 

De dierenambulance plaatste een oproep op Facebook om ervoor te zorgen dat de vogels genoeg eten hadden om er weer bovenop te komen. Daar werd massaal op gereageerd. "Mensen kwamen met volle tassen andijvie en zelfs een waardebon aan onze meldpost. Met elkaar moeten we het zien te fixen", zegt Mandy. 

Lees ook: Brutale zwaan houdt verkeer op A8 op

"Een lieve man"
Een particulier met de naam Jeroen hielp bij de verzorging en opvang van de verzwakte zwanen. "Het is een vreselijk lieven man, echt een schat", zegt een medewerker van de dierenambulance. De man vangt zo nu en dan dieren op als er geen ruimte meer is in de vestiging. "Op dit moment heerst er vogelgriep en daarom konden de zwanen niet bij ons verblijven".

Jeroen voert ze en hij geeft ze medicijnen als het nodig is. Hij doet het naar eigen zeggen met alle liefde want hij is "gek op beesten". De dierenvriend is blij dat de zwanen allemaal weer terug zijn waar ze thuishoren. 

Fijn gevoel
Op het filmpje is te zien hoe Jeroen en een medewerker van de dierenambulance de dieren weer vrijlaten. "Het geeft ons een fijn gevoel dat we dit met elkaar bereikt hebben", schrijft de dierenambulance op Facebook. 

Foto: Stichting dierenambulance Purmerend e.o. / NH beeldbewerking