Ga naar Content
Noord-Holland

Stedelijk Museum Alkmaar doet meest ambitieuze aankoop uit zijn geschiedenis

31 januari 2017, 18.17 uur
Door: · Foto: Stedelijk Museum Alkmaar

ALKMAAR Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft een bijzonder schilderij van Salomon van Ruysdael weten te verwerven. Het werk, genaamd 'Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar vanuit het noorden', was tot voor kort in het bezit van een Amerikaanse verzamelaar.

Van Ruysdael bracht Alkmaar maar liefst veertien keer in beeld. Dit exemplaar is het vroegste van die veertien, én het eerste in een Nederlandse openbare collectie. Ook is het een van de weinige natuurgetrouwe weergaven geschilderd door van Ruysdael. In andere schilderijen vermengde hij vaak werkelijkheid met fantasie.

Het werk kon worden aangekocht dankzij bijdragen van de King Baudouin Foundation United States, de Vereniging Rembrandt mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Victoriefonds Alkmaar, gemeente Alkmaar en de Vrienden van Stedelijk Museum Alkmaar.

500 jaar Grote of Sint-Laurenskerk
In 2018 viert Alkmaar het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk. De verwerving van het 'Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk te Alkmaar' loopt hierop vooruit. Stedelijk Museum Alkmaar zal tijdens dit jubileum een tentoonstelling samenstellen met werken waarin de Grote Kerk centraal staat.

De nieuwe aanwinst is vanaf 3 februari al kort te zien in de kleine zaal.