Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Beverwijkse (21) wil meer aandacht voor depressiviteit: "Er heerst veel onbegrip"

31 januari 2017, 15.30 uur · Aangepast 11 maart 2019, 08.50 uur

BEVERWIJK Er heerst veel onbegrip over depressiviteit. Dat vindt de 21-jarige Elena Nicolaas uit Beverwijk. Ze is zelf depressief en strijdt voor meer acceptatie en begrip. Dat doet ze door aandacht te vragen met een aangrijpende tentoonstelling.

Een jonge vrouw staat naast het spoor en kijkt met indringende ogen in de camera van Elena. "Ik voel me waardeloos", beschrijft de vrouw als gevraagd wordt wat haar depressiefste gedachte is. "Het voelt alsof ik niet meer welkom ben. Ik wil deze wereld verlaten en word gek van alles om me heen".

Ga naar bed
Veel mensen hebben geen idee wat er in het hoofd gebeurt van iemand met een depressie. Elena maakt dat maar al te vaak mee en besluit daarom vrouwen te portretteren die zelf ook depressief zijn. "Er wordt niet veel gepraat over depressie", vertelt Elena. "Mensen weten niet wat het is, dus vaak hoor ik als ik me niet lekker voel: 'Joh ga even naar bed. Morgen gaat het wel over'."

"Als iemand een been breekt, dan zie je: die heeft een been gebroken. Dan kan je daar een gevoel bij krijgen. Dat is vervelend. Maar als iets binnenin gebeurt dan kan je dat niet zien", zegt jongerenwerker William Jordens. Hij werkt voor Stichting Welzijn Beverwijk, die de expositie van Elena mogelijk heeft gemaakt. 

Elena hoopt met de tentoonstelling dat mensen meer begrip krijgen voor de depressiviteit en het accepteren. "Het is heel moeilijk, maar ik hoop dat mensen het kunnen. Dat iedereen een beetje meer gaat snappen wat het nu eigenlijk is." De tentoonstelling is nog tot 12 februari te zien in de Grote Kerk van Beverwijk.