Ga naar Content

Heldenaren willen zeeleeuwenbeeld behouden: "Hoort bij Den Helder"

DEN HELDER Onbegrijpelijk, vinden veel inwoners van Den Helder het dat de zeeleeuwen bij het station moeten verdwijnen. Na de herinrichting van het stationsplein is er volgens de opdrachtgever geen plek meer voor het beeld. "Het hoort bij Den Helder, het moet gewoon hier blijven."

De zeeleeuwen van de overleden kunstenaar Karl Pelgrom staan behoorlijk in de verdrukking met alle werkzaamheden op en rond het stationsplein van Den Helder. Klaas Selie van de werkgroep Stationslokatie vindt het heel erg dat het beeld verdwijnt. "Er is een grens overschreden. Alle moois verdwijnt zomaar uit de stad en het komt niet meer terug."

Teken van zee
Vroeger kwam er water uit de bek van de dieren, maar een fontein is het al jaren niet meer en het basin is dichtgetegeld. Voorbijgangers staan even stil bij het beeld. "Het is al heel oud", vertelt iemand. "Het hoort bij Den Helder, een teken van de zee en als klein kind, toen ik zes was stond het er al. Het moet hier gewoon blijven."

Erbarmelijk slecht
Inmiddels loopt er een rechtszaak om het beeld voor het stationsplein te behouden. Zeker is wel dat het van het stationsplein verdwijnt, zegt opdrachtgever Zeestad BV , die de herinrichting regelt. Volgens directeur Ferdinand Vreugdenhil is de staat van het beeld erbarmelijk slecht. In overleg met de familie van de kunstenaar wordt gekeken of herplaatsing haalbaar is.

Kleinkinderen
Als de zeeleeuwen opgeknapt kunnen worden zullen ze op een andere plek in de stad worden herplaatst. En dat is jammer, vindt Wiek Marks van de werkgroep Stationslokatie: "Den Helder wil maritiem verbouwen. Zonde om de zeeleeuwen die er toch al zijn op een andere plek neer te zetten. Ik hoop dat mijn kleinkinderen ooit ook weer op het randje kunnen zitten bij de zeeleeuwen."

Foto: NH Nieuws/Jurgen van den Bos