Ga naar Content
Noord-Holland

Supporters doen anoniem boekje open over georganiseerde gevechten

30 januari 2017, 17.30 uur
Door: · Foto: screenshot video Dutch Belgium Ultra Hooligan Scene

ALKMAAR De politie maakt zich grote zorgen om georganiseerde vechtpartijen tussen voetbalhooligans, omdat de kans bestaat dat er onschuldige burgers bij betrokken kunnen raken en er doden kunnen vallen. Supporters denken daar anders over: "Het gaat er eerlijk aan toe."

Gisteren dook er een video op waarin te zien is hoe twee groepen supporters van Feyenoord en AZ met elkaar op de vuist gaan op een braakliggend terrein langs de Kanaalweg in Alkmaar.

De politie is ervan op de hoogte dat dit soort gevechten wordt georganiseerd. "De gehavende gezichten en blauwe ogen van hooligans op de tribune geven het soms zonder 'ander bewijs' al weg." De woordvoerder benadrukt dat de vechtpartijen niet worden getolereerd. 

'Trainen'
Hij legt uit dat hooligans zich op deze manier trainen om te vechten in groepsverband. "Een geoefende groep hooligans die in staat is om in groepsverband te vechten in een commandostructuur, is voor politie en burgers een nog groter gevaar dan een ongeorganiseerde groep", vervolgt hij. 

Lees ook: Veldslag tussen AZ- en Feyenoord-hooligans op braakliggend terrein

Een hooligan die bij het gevecht aanwezig was, vertelt tegen NH dat het er altijd 'eerlijk' aan toe gaat tijdens zulke vechtpartijen. "Zodra iemand ligt, mag je die niks meer maken tot hij weer opstaat." De georganiseerde gevechten begonnen volgens hem na de beslissing om de wedstrijden van Feyenoord tegen Ajax zonder publiek te spelen. "Spraken we buiten het stadion af, dan kwam er ME. Dus dan ergens op een rustige plek."

Volgens een AZ-supporter die anoniem wil blijven, zijn de beelden authentiek en gaat het om een echte vechtpartij. "Zulke matpartijen komen wel vaker voor, maar zie je niet op het nieuws." Hij stelt dat de kemphanen niet dezelfde fanatieke supporters zijn die ook in het stadion zitten. 

'Vechtsporters'
"Dit zijn georganiseerde groepen, veel van de leden zijn vechtsporters. Dat ze op afgelegen plekken afspreken, heeft onder meer te maken met het strenge beleid in de stadions. Vooral bij AZ zijn ze erg snel met stadionverboden." Hij zegt zelf niets tegen deze vechtpartijen te hebben. "Geen wapens en gelijke partijen. Bovendien hebben andere mensen er verder geen last van aangezien het op afgelegen plekken gebeurt." 

De politiewoordvoerder is het daar niet mee eens. "Hoewel wat afgelegen, spelen deze gevechten zich af in de openbare ruimte en daar kunnen onschuldige burgers bij betrokken raken. Er wordt flink doorgeschopt en geslagen. Daar vallen sowieso gewonden bij en doden zijn niet uit te sluiten. Dat is in een maatschappij als de onze niet te tolereren." 

De politie in Alkmaar heeft NH Nieuws laten weten nog te moeten bepalen of er onderzoek naar de vechtpartij zal worden gedaan.