Ga naar Content
Noord-Holland

Peiling: PVV bijna verdubbeld, betaalbaarheid zorg belangrijkste thema

30 januari 2017, 07.00 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM 15,8 procent van de Noord-Hollanders is van plan op 15 maart te stemmen op de PVV. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van NH. De partij is daarmee de op een na populairste partij in de provincie. Betaalbaarheid van de zorg is voor veel Noord-Hollanders het belangrijkste thema bij de aankomende verkiezingen.

De partij van Geert Wilders kon bij de vorige verkiezingen in 2012 nog rekenen op 8,7 procent van de stemmen en groeit dus flink. Ook GroenLinks maakt een flinke sprong: van 3,1% naar 11,3%.

De VVD blijft echter de grootste partij. Zo’n 18% van de Noord-Hollanders geeft in de peiling aan op de partij van Mark Rutte te gaan stemmen.

De PvdA krijgt het grootste verlies voor haar kiezen. In 2012 kon de partij nog rekenen op 27,1% van de stemmen. Komende verkiezingen is slechts 9,5% van de Noord-Hollanders van plan te stemmen op de partij.

Thema’s
Vooral de betaalbaarheid van de zorg is een belangrijk thema voor de Noord-Hollanders. Bij het bepalen van zijn of haar stemkeuze houdt 66% rekening met dit thema. Voor zo’n 44% is het ‘op peil houden van de sociale zekerheid’ het belangrijkste thema in het stemhokje.

Anders thema’s die voor de Noord-Hollanders een grote rol spelen, zijn:

Betaalbaarheid van huur- en koophuizen (39%)

Bestrijding van terrorisme (37%)

Meer geld voor onderwijs (34%)

Verbeteren van de koopkracht van de Nederlandse huishoudens (33%)

Meer aandacht voor natuur en milieu (29%)

Integratie van vluchtelingen (28%)

Bestrijding van criminaliteit (28%)

Het standpunt van de partij over de Europese Unie (28%)

Economische groei van het bedrijfsleven (23%)

Hoogte van pensioenen en pensioenleeftijd (20%)

Hete Hangijzers
In aanloop naar de verkiezingen op 15 maart gaan we op zoek naar de Hete Hangijzers van de Noord-Hollanders. Wat is voor jou het belangrijkste thema tijdens deze verkiezingen? Herken jij je in één van de thema's die hierboven vermeld staan, of heb je juist nog een toevoeging? En waarom is dat voor jou zo belangrijk? Vertel je verhaal via [email protected].