Ga naar Content

Schillenboer terug in Haarlem in strijd tegen afvalberg

HAARLEM Met een ouderwetse schillenboer hoopt Haarlem de binnenstadbewoners te verleiden om groenafval van ander afval te scheiden. "Haarlem bungelt onderaan als het gaat om afval scheiden, dus er valt nog wel wat winst te behalen", vindt wethouder Cora-Yfke Sikkema.

Van verslaggever Geja Sikma

Ton Barger woont in een klein huisje in de Haarlemse wijk Vijfhoek. Hij wil wel zijn schillen en koffieprut scheiden van de rest van het afval, maar hij heeft geen ruimte voor een groene rolcontainer. Ook zijn er veel bovenwoningen in het centrum van de stad. 

Door twee keer per week een schillenboer door de stad te laten rijden, hoopt Haarlem dat er meer groenafval opgehaald wordt. 

Lees ook: Haarlemse gezinnen gaan de strijd aan met afval: "Wat doe je met vieze luiers?"

Charmeoffensief
Ook andere steden kennen dit probleem. Maar waar in Rotterdam gekozen is voor een moderne variant op de schillenboer door met een bakfiets het gft in te zamelen, denkt Haarlem met de ouderwetse paard en wagen een extra stimulans te geven. 

Het idee werd een jaar geleden bij wijze van grap gelanceerd door GroenLinks-raadslid Ziggy Klazes. Samen met manage Vosse is afvalinzameler Spaarnelanden nu een proef van een half jaar gestart. Er doen al meer dan 100 huishoudens in de Vijfhoek en de Leidsebuurt mee.

Ton Barger zal zeker zijn buren stimuleren om ook het afval bij de schillenboer in te leveren. "Sinds Trump aan de macht is moeten we zeker het milieu in de gaten houden." 

Foto: NH/Geja Sikma