Start van hoofdcontent

EGMOND AAN ZEE

nl

Massaal op jacht naar een glimp van een bultrug

28 januari 2017, 16.46 uur · Foto: Sjef Kenniphaas/Hans Verdaat (Bewerking NH)

EGMOND AAN ZEE Egmond aan Zee heeft er een attractie bij. Behalve voor de statige vuurtoren, het langgerekte strand en de kronkelende duinpaden zijn er vandaag veel mensen in het kustdorp die hopen een glimp op te vangen van een imposante bultrug.

Sinds 20 januari zijn de baleinwalvissen op meerdere plekken voor de Noordzeekust gespot. "Het is niet heel uitzonderlijk dat ze hier zwemmen", zei SOS Dolfijn een week geleden tegen NH. "Van nature komen de dieren niet voor in de Noordzee, maar sinds een paar jaar zien we ze elk jaar wel een paar keer opduiken."

Lees ook: Weer een bultrug voor de Noord-Hollandse kust

Eergisteren was het opnieuw raak. Onderzoekers van Wageningen Marine Research waren onderweg naar IJmuiden voor een vogeltelling toen ze ter hoogte van Castricum een bultrug boven het wateroppervlak uit zagen springen. Onderzoeker Hans Verdaat legde de springkunsten van het kolossale dier vast. 

Kijk ook: VIDEO: Bultrug voor Noord-Hollandse kust laat springkunsten zien

Of ze ook in groten getale naar Castricum zijn gekomen is niet duidelijk, maar in Egmond aan Zee staan in ieder geval tientallen liefhebbers gewapend met verrekijkers en telescooplenzen te wachten tot er weer één boven water komt.