Noord-Holland

NL
V

GPS-horloge helpt ouderen om langer thuis te blijven wonen

26 januari 2017, 13.18 uur · Aangepast 26 januari 2017, 14.38 uur

ZWAAG Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, wat veel risico's met zich mee kan brengen. Door gezondheidsproblemen kunnen zij niet alles zelf en een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig zijn er steeds meer technische snufjes om hen te helpen. Zoals een horloge met GPS-functie voor de bijna 90-jarige Doortje en Joop.

Joop is dolblij met het horloge voor zijn dementerende vrouw Doortje. "Via mijn telefoon kan ik precies zien waar ze is", legt hij uit. "En met één druk op de knop kunnen we elkaar bereiken. Het geeft een geruststellend en veilig gevoel voor ons allebei." Zonder het horloge zou de ondernemende Doortje niet alleen de deur uit durven, omdat ze misschien zou verdwalen of vallen. "Ik houd van wandelen, fietsen en zwemmen. Ik ben er best trots op dat ik dat nog kan doen. Het geeft een gevoel van vrijheid", zegt Doortje.

Van afstandsbediening tot flitslicht
Naast het horloge zijn er nog veel meer technische hulpmiddelen voor ouderen. In het belevingscentrum in Hoorn is een complete woonkamer nagebouwd, waar alles is uitgestald. Aan alles is gedacht: een afstandbediening voor de gordijnen, een iPad om met de kleinkinderen te beeldbellen en een flitslicht voor als je de bel niet goed hoort.

"Het is toch geweldig dat wij op onze leeftijd nog samen hier op de bank zitten", zegt Joop terwijl hij Doortje vastpakt. "Doordat wij apart van elkaar dingen kunnen doen hebben we elkaar nog altijd wat te vertellen bij het avondeten, het houdt onze relatie leuk en we doen mee aan het maatschappelijk gebeuren."

Voor meer informatie over het belevingscentrum vind je hier.

NH/Marlette van den Bergh