Ga naar Content

Woonverbod manege Egmond-Binnen terecht: “Zwaar teleurstellend”

EGMOND-BINNEN Manegehoudster Ingrid Schouw uit Egmond-Binnen heeft haar zaak bij de Raad van State verloren. Schouw mocht van de gemeente niet meer boven haar stal wonen omdat een woonvergunning ontbrak. De Raad van State heeft vandaag bepaald dat dat terecht is.

Door verslaggever Anne Klijnstra

Al jaren strijdt Ingrid Schouw tegen het handhavingsbesluit van de gemeente Bergen. Volgens haar wordt er al bijna dertig jaar onafgebroken gewoond boven pension- en dressuurstal De Duinrand in Egmond-Binnen. Zij vindt dat zij er daarom van uit kon gaan dat toen zij de stal 11 jaar geleden overnam er ook door haar gewoond kon worden.

Lees ook: Uitgezette Noord-Hollanders boos: "Wij wonen hier al 30 jaar "

Volgens diverse rechters kon die continue bewoning niet bewezen worden en vandaag bepaalde de Raad van State dat die conclusie juist is. Ingrid: "Er liggen vijf verklaringen van mensen dat er weldegelijk constant gewoond werd."

De uitspraak betekent voor Ingrid dat zij binnen zes weken haar woning moet hebben verlaten op straffe van een dwangsom van 75.000 euro. "Zwaar teleurstellend", noemt Ingrid het besluit. 

"Ze helpen op deze manier een mooi bedrijf naar de filistijnen. Het is allemaal zo krom. Ik mag er wel slapen, drie nachten in de week. Voor die andere nachten moet ik iemand anders vinden. Maar ik mag er niet wonen."

Lees ook: Vrouw mag na tien jaar niet meer boven manege wonen

Ingrid heeft haar hoop nog gevestigd op de gemeenteraad die via een gedoogconstructie haar zou kunnen redden. "In omliggende gemeentes zijn er voorbeelden te over waar wél op een manege gewoond mag worden. Daar is het geen probleem". 

Als er niet gedoogd gaat worden dan moet ze op zoek naar een andere oplossing, want de vijftig paarden in haar bedrijf kunnen ‘s nachts uit veiligheidsredenen niet onbewaakt alleen zijn. Maar ze heeft ook nog een ander ijzer in het vuur.

Koning
Als laatste noodkreet heeft Ingrid een brief gestuurd aan koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. "Die houden ook van paarden en kunnen misschien iets voor me betekenen". De ontvangstbevesting heeft ze binnen en de koning heeft de minister ingeseind is te lezen.