Noord-Holland

'Windmolenbouwers dwingen handtekening af met miljoenenclaim: maffiapraktijken'

24 januari 2017, 00.59 uur · Aangepast 24 januari 2017, 18.04 uur · Door Maarten Edelenbosch

HAARLEM - HAARLEM Inwoners van Zwaagdijk zijn woest. Bij een commissievergadering van Provinciale Staten probeerden ze opnieuw te voorkomen dat windmolenpark Westfrisia wordt gebouwd. Volgens hen zouden de initiatiefnemers zelfs handtekeningen hebben afgedwongen door te dreigen met miljoenenclaims.

Het was alweer de zoveelste keer dat de inwoners afreisden naar het Provinciehuis voor protest. Er waren maar liefst elf insprekers tijdens de vergadering, maar vooral kerkvoorzitter Dirk Stam maakte indruk. Hij besloot uiteindelijk op het laatste moment af te zien van zijn verhaal. "Dit om claims richting het bestuur en de kerk te voorkomen. Daarom spreek ik nu alleen op persoonlijke titel." Stam zou namelijk een brief hebben ontvangen van de initiatiefnemers van het windmolenpark dat als hij zijn verhaal zou doen, ze hem persoonlijk aansprakelijk zouden stellen.

'Windmolenmaffia'
Op grond van de kerk moeten twee van de vijf windmolens verrijzen. Een afspraak waar het kerkbestuur eind vorig jaar graag van af wilde. Er zou uiteindelijk zoveel druk zijn uitgeoefend op de bestuurders waarbij gedreigd zou zijn met miljoenclaims richting zowel de kerk, als de bestuurders persoonlijk, dat ze uiteindelijk onder de druk zijn gezwicht en een contract zouden hebben ondertekend. Dit tot woede van de tegenstanders van het windmolenpark. "Ik vind dit soort maffiapraktijken passen binnen een bananenrepubliek, maar niet binnen onze democratie", zo zei één van de insprekers.

De windmolenbouwers wilden tegenover NH niet voor camera reageren, maar ontkenden de beschuldigingen. De politieke partijen binnen Provinciale Staten reageerden geschokt op de beschuldigingen. Gedeputeerde Jack van der Hoek kondigde aan dat het verhaal grondig wordt uitgezocht. Op 6 februari neemt Provinciale Staten een definitief besluit of Windmolenpark Westfrisia er nu wel of niet komt.