Ga naar Content

Grote dieren overleven verwoestende brand bij varkensopvang: "Een godswonder"

AMSTELVEEN Bij de grote brand die vannacht het hoofdgebouw verwoestte van zorgboerderij en varkensopvang Famile Bofkont, zijn wonder boven wonder geen grote dieren doodgegaan. Dat is te danken aan het heldhaftige optreden van het oudste varken, Zeeman.

Dat vertelt Dafne Westerhof, die de zorgboerderij leidt. Treurig genoeg hebben wel enkele kippen het leven gelaten bij de brand die gisteravond om 21.30 uur uitbrak. Maar volgens Westerhof had het nog veel erger kunnen aflopen.

In het hoofdgebouw waren een stal, een workshopruimte en het archief van de zorgboerderij ondergebracht. Een bijgebouw en een andere stal bleven gespaard. 

Lees ook: Uitslaande brand in zorgboerderij voor vee in Amstelveen

Westerhof: "Toen ik gisteravond aankwam, rekende ik erop dat ik alle varkens zou moeten laten inslapen. Maar dankzij het kranige optreden van Zeeman hebben alle dieren het gehaald. Een godswonder."

Zeeman is een oud varken dan bovendien slecht ter been is. Toch is hij erin geslaagd een deur in te beuken en zo zichzelf en zijn vrienden Pinokkio, Moskovich en Piet te redden. "Ik ben erg trots op Zeeman", zegt Westerhof.

Workshops
In zorgboerderij Familie Bofkont geeft Westerhof workshops waarin varkens een hoofdrol spelen. Zo kun je er terecht voor een cursus varkens knuffelen, varkens masseren en ook worden er teambuildingssessies georganiseerd. Alle afgesproken workshops gaan in een andere ruimte gewoon door.

Inzameling
Om het hoofdgebouw weer te kunnen opbouwen is de Familie Bofkont een inzamelingsactie gestart.

Foto: Davey Baas/NH