Noord-Holland

Burgemeester Edam-Volendam herkent zich niet in "Noord-Koreaanse toestanden"

23 januari 2017, 17.06 uur · Aangepast 23 januari 2017, 17.30 uur

Google Maps
Google Maps

VOLENDAM - VOLENDAM De gemeente Edam-Volendam is al een paar weken in de ban van een anonieme brief waarin de nieuwe gemeentesecretaris onder vuur wordt genomen. De kersverse burgemeester, Lieke Sievers, wil de geest zo snel mogelijk weer in de fles en heeft alle geruchten laten checken.

In de brief wordt de interim-gemeentesecretaris beschuldigd van zelfverrijking en machtsmisbruik. Zo zou zijn huis worden betaald door de gemeente, zou hij personeel stelselmatig intimideren en zou hij zijn boterhammen laten smeren door kantinemederwerkers en die vervolgens niet betalen. De briefschrijvers dichten de gemeentesecretaris verder 'Noord-Koreaans leiderschap' toe.

"Allemaal onzin", zegt burgemeester Sievers. "We hebben alle beschuldigingen op feiten gecheckt en niets gevonden wat tegen de regels is. Ook zijn lunch wordt gewoon betaald."

Angst
De gemeente is bezig met een grote reorganisatie na de fusie met Zeevang. Daar is een nieuwe lijn voor nodig die wordt uitgevoerd door de extern ingehuurde gemeentesecretaris, legt Sievers uit. "Het is te begrijpen als werknemers bang zijn voor de nieuwe werkwijze."

Ze nodigt de briefschrijvers uit om met haar te komen praten over wat hun dwarszit. Er wordt verder geen onderzoek gedaan naar de schrijvers van de brief en ook de gemeenteraad blijft de secretaris steunen.

De burgemeester laat weten dat er versneld een vertrouwenspersoon wordt aangesteld, die er nu nog niet is. De hoop is dat werknemers daar eerder naartoe gaan dan dat ze hun onvrede in het openbaar uiten.