Ga naar Content
Noord-Holland

Paaltjesterreur voorbij: Alkmaar voert kentekenherkenning in om binnenstad autoluw te houden

23 januari 2017, 10.49 uur · Aangepast 1 februari 2017, 18.23 uur
Door: · Foto: Jeffrey Bakker

ALKMAAR De gemeente Alkmaar neemt afscheid van pollers, bewegende paaltjes in de binnenstad waarmee het verkeer gereguleerd kan worden. Ze zijn gevaarlijk en duur.

De pollers worden gebruikt om de binnenstad verkeersluw te houden of sluiprouters te voorkomen. Ze kunnen op en neer bewegen om verkeer al dan niet langs te laten. De paaltjes zijn echter levensgevaarlijk voor weggebruikers. Zo zijn verschillende fietsers al ten val gekomen omdat ze de palen over het hoofd zagen. Ook hulpdiensten worden geregeld gehinderd door de pollers.

Registratie
Na een rondgang langs 32 Nederlandse gemeenten zijn er volgens het tv-programma Kassa sinds 2010 in Nederland zeker 2539 aanrijdingen met de pollers geweest. Vermoed wordt dat er echter veel meer ongelukken mee gebeuren, omdat gemeenten alleen die gevallen registreren waarbij schade aan de poller is ontstaan en de paaltjes niet altijd beschadigd raken. 

Lees ook: Geldwagen rijdt zich vast op paaltjes voetgangersgebied Bussum

De gemeente Alkmaar stapt nu over op een systeem met kentekenherkenning, waarbij overtreders een boete van 90 euro op de mat kunnen verwachten. Dit systeem zou goedkoper zijn dan het gebruik en onderhoud van de pollers. Bovendien is het veel veiliger voor weggebruikers. 

Heb jij wel eens een ongeluk gehad door een poller? We horen het graag van je via [email protected] of via Whatsapp 06-30093003.