Noord-Holland

Krommenie vreest komst viaduct

21 januari 2017, 18.54 uur · Aangepast 21 januari 2017, 19.55 uur

KROMMENIE - KROMMENIE De provincie denkt na over de mogelijkheid van een viaduct voor de verbindingsweg A8-A9. Inwoners van Krommenie voelen weinig voor die optie.

De provincie heeft drie plannen liggen voor de toekomstige verbindingsweg. Een keuze voor het viaduct zou betekenen dat de inwoners van Krommenie daar tegenaan moeten kijken en daar voelen ze weinig voor.
 
Milieubelasting
"Als er hier een viaduct komt, ga ik hier weg", zegt een van de buurtbewoners die al ruim 40 jaar langs de provinciale weg woont. Ook het Bewonersplatform Krommenie is tegen de huidige plannen en vermoedt dat het voor zware milieubelasting zal zorgen.
 
Daarnaast liggen er ook 9 scholen aan de weg waar zo'n 4.000 leerlingen vertoeven. 
 
Luchtvervuiling
Volgens apotheker Raymond Kolman is, behalve bij de Coentunnel, de luchtvervuiling nergens zo hoog als in Krommenie. Hij maakt zich dan ook ernstige zorgen.
 
Uit zijn onderzoek blijkt dat het aantal patiënten met een luchtwegaandoening in Krommenie tussen 2010 en 2015 gestegen is met 6,7 procent. Hij vreest dat dit zal verslechteren als het viaduct er komt. 
 
Bijeenkomst
De provincie laat weten dat er in februari een bijeenkomst is waarbij betrokkenen vragen kunnen stellen over de plannen. Of het viaduct er ook echt komt, zal in de zomer van 2017 bekend worden.