Ga naar Content
Noord-Holland

Egmonds kunstpaard nu roze: "Klaar voor de canalparade"

21 januari 2017, 15.39 uur · Aangepast 21 januari 2017, 16.05 uur
Door: · Foto:

EGMOND AAN ZEE Stairway to Ringo, het kunstpaard dat in Egmond aan Zee langs de weg staat, is opnieuw onder handen genomen door vandalen. Nadat het kunstwerk eerder werd beklad met oranje, blauwe en zwarte en roze strepen, is de vacht van het dier nu volledig roze gespoten.

De eerste keer dat het paard werd beklad, was in juli 2016. Het spierwitte paard werd toen 'versierd' met blauwe en rode strepen en behangen met Nederlandse vlaggetjes. 

Lees ook: Egmonders kunnen beklad kunstwerk wel waarderen: "Een wit paard is ook zo wit"

Eerder deze maand was het opnieuw raak: vlak na de jaarwisseling bleek het paard beklad met roze en zwarte graffiti. De vandalen hadden het paard toen ook een snor gegeven. Het kunstwerk was nu net weer schoongemaakt.

Bij de derde en meest recente bekladding is er van de witte 'vacht' helemaal niets meer over. Met uitzondering van de staart is het volledige kuntwerk roze gespoten. "Klaar voor de canalparade", grapt iemand op de Facebook-pagina Je bent derper als...

De kosten voor de schoonmaak en reparatie rijzen inmiddels de pan uit. De eerste keer kostte het reinigen van het kunstwerk ongeveer 1.175 euro, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De tweede keer kostte het de gemeente 800 euro, en wat het ditmaal gaat kosten zal de tijd leren.

Lees ook: Egmonds paardenbeeld opnieuw beklad door vandalen

Eenhoorn
In tegenstelling tot de gemeente en kunstenares zelf, zien net als bij de vorige bekladdingen veel mensen de humor van de metamorfose in. "Beter dan wit" reageert iemand. Een ander merkt op dat het paard met een hoorn op z'n voorhoofd zo voor een eenhoorn door kan gaan. 

Het beeld is onderdeel van 'De Paardenparade', een permanente kunstroute van tien paarden die de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo, Schermer en Graft-De Rijp met elkaar verbindt.

Het Egmondse kunstwerk is het enige van de tien wat het regelmatig moet ontgelden. Het blauwe hondje op de rug van het paard is ook al eerder kapot gemaakt. Die reparaties liepen in de duizenden euro's.

Foto: