Ga naar Content

Uitgezette Noord-Hollanders boos op commissaris van de Koning: "Wonen hier al 30 jaar"

SCHOORL Een spannende dag voor Fred Vos uit Schoorl en Ingrid Schouw uit Egmond-Binnen. Beiden moeten op straffe van een dwangsom hun huis uit, omdat ze er volgens de gemeente illegaal wonen. Hun hoop is gevestigd op de commissaris van de Koning die vandaag de gemeente bezoekt.

Door verslaggever Anne Klijnstra

Fred Vos woont sinds 2010 in Schoorl. "Er wordt al 30 jaar op deze plek gewoond. Iedereen stond gewoon ingeschreven. Nu mag het niet meer en staan mijn gezin en ik per 22 februari op straat. Mijn huis is opeens een schuur, een bijgebouw van de naastgelegen boerderij, geworden."

In Egmond-Binnen zit stalhoudster Ingrid Schouw met een vergelijkbaar probleem. "Hier wordt al sinds 1988 gewoond in de inpandige bedrijfswoning. Ik woon er nu 11 jaar. De gemeente heeft dat wonen drie jaar geleden ingetrokken. Sindsdien zijn we aan het rechten. Ik moet hier 's nachts zijn voor de veiligheid en het welzijn van de vijftig paarden."

Lees ook: Vrouw mag na tien jaar niet meer boven manege wonen

Fred en Ingrid vochten tot en met de Raad van State tegen hun huisuitzetting. Vos verloor. Schouw verwacht de uitspraak van RvS nog deze maand. Beiden hoopten dat ze hun 'woonprobleem' met de gemeente hadden kunnen oplossen. Maar de gemeente Bergen houdt vast aan het handhavingsbeleid.

Brieven
Daarom is hulp gezocht bij de commissaris van de Koning Johan Remkes. Tientallen brieven van supporters gingen zijn kant op. En vandaag komt hij naar de gemeente. De vraag is alleen: kan hij iets voor beiden betekenen? En daar lijkt het niet op.

De commissaris laat inhoudelijk weinig los over individuele zaken zoals die van Ingrid Schouw en Fred Vos. "Ik ben hier om me te laten bijpraten over het handhavingsbeleid. Maar ik moet zeggen dat ik niet eerder zoveel post vanuit één gemeente heb ontvangen. Ik ben op de hoogte van wat er speelt bij deze mensen."

Ingrijpen
Remkes is dus niet op visite om een lans voor Ingrid en Fred te breken. Hij is er om met het college en de raadsleden te praten over handhaving. Dat gaat dan voornamelijk om illegale bewoning van recreatiewoningen. In de gemeente liggen honderden van zulke handhavingszaken te wachten op een oordeel. Remkes wil dat de stapel, de 'prop' zoals hij het zelf noemde, zo snel mogelijk wordt weggewerkt. Anders grijpt de provincie in.

Video #159315
Video #159314