Ga naar Content

Noord-Hollandse iceman: "Als ik het niet doe, heb ik geen leven"

BENNEBROEK Je moet er niet aan denken om nu buiten te fietsen met alleen een korte broek aan. Toch doet Frans Selhorst uit Bennebroek dit bijna dagelijks. Iedereen verklaart hem voor gek, maar hij heeft er een hele goede reden voor.

De 'Noord-Hollandse iceman' fietst dagelijks in zijn korte broek, zelfs in de vrieskou. Hij heeft de spierziekte neuralgische amyotrofie. Beter te omschrijven als een zenuwaandoening waarbij je veel pijn hebt en je spieren vaak verlammen.

Daarnaast heeft hij last van clusterhoofdpijn. Deze aandoening wordt ook wel zelfmoordhoofdpijn genoemd. De pijn die Frans heeft is ondraaglijk en hij heeft er dagelijks last van.

"Het eerste moment denken ze dat ik gek ben. Dat mogen ze denken, dat maakt me helemaal niks uit", vertelt hij. "Ik heb dit nodig: als ik het niet doe, heb ik eigenlijk geen leven."

Lees ook: Bijna naakte man fietst doodleuk door vrieskou

"Dolk in je slaap"
"De pijn voelt alsof iemand een dolk in je slaap steekt en probeert je ogen uit te lepelen." Pijnstillers, morfine: Frans heeft van alles geprobeerd, maar niks hielp. Behalve de kou: het verzacht de pijn. "Het ging van pil naar pil en van spuit naar spuit. Uiteindelijk wisten de doktoren er ook niet veel raad mee, dus ze konden er niet zo veel mee."

Hij ontdekte toen de methode van Iceman Wim Hof en het hielp meteen. De pijn verdween als sneeuw voor de zon. Ook de moeder van Frans ziet het effect. "Er zijn natuurlijk wel mensen die me er op aanspreken. Ze vragen: 'Gaat het wel goed met hem?' Dan zeg ik: 'Laat hem maar gaan!'. Want hij heeft er baat bij. Ik zie dat het goed met hem gaat."

Foto: NH/ Hasan Coskun