Start van hoofdcontent

ANKEVEEN

nl

Wat te doen als je door het ijs zakt

19 januari 2017, 16.30 uur · Foto: @BrwGooiVecht

ANKEVEEN Het vriest niet meer in Noord-Holland, maar toch zijn er mensen die nog een poging wagen op het ijs. Zo ook in Ankeveen waar iemand vanmiddag door het ijs zakte en moest worden gered door de brandweer. Maar wat moet je eigenlijk doen als je door het ijs zakt?

Allereerst: raak niet in paniek. Als je door het ijs bent gezakt en in het koude water terecht bent gekomen verandert je hartslag en kun je gaan hyperventileren. Hoe langer dat duurt, hoe meer kracht je verliest om jezelf uit het water te trekken. 

Onder het ijs
Ben je onder het ijs terechtgekomen en gedesoriënteerd geraakt, probeer dan goed om je heen te kijken. Als er sneeuw op het ijs ligt, dan is dat deel van het ijs donker en het wak waar je doorheen bent gevallen licht. Zie je alleen maar licht om je heen, zwem dan snel naar het donkere deel van het ijs, want daar ligt dan het wak.

Lees ook: De eerste meters op het ijs bij Ankeveen: Jos neemt de proef op de som

Probeer jezelf zo rustig mogelijk op het ijs te trekken, maar ga niet meteen staan. De randen rondom het wak kunnen ook zwak zijn en afbreken. Kruip daarom eerst een paar meter weg van het wak.

Hoofd boven water
Mocht je er niet zelf uitkomen, ga dan niet worstelen, maar probeer je lichaam zo stil mogelijk te houden en je hoofd boven water. Roep vervolgens om hulp. Omstanders kunnen je dan uit het wak trekken met een tak of een kledingstuk. Laat ook iemand 112 bellen, zodat hulpdiensten kunnen assisteren.