Ga naar Content
Noord-Holland

Doorbraak in jacht op Amsterdamse 'vleesstrooier'

17 januari 2017, 18.34 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Het net sluit zich rond een man die met kilo's vlees loopt te strooien op het Javaplantsoen in Amsterdam-Oost. Hij teistert de buurt al maandenlang.

Soms slaat hij wekelijks toe, andere keren blijft hij wekenlang uit beeld. Buurtbewoners zijn de zogenoemde 'slager van het Flevopark' en 'vleesstrooier van het Javaplantsoen' helemaal zat.

Maar er is een doorbraak in de jacht op de man. "We weten nu wie het is", zegt een woordvoerder van stadsdeel Amsterdam-Oost tegen AT5. "Maar we hebben hem nog niet op heterdaad betrapt en hij ontkent zelf dat hij het is."

Eén van de slachtoffers van de vleesgooier is een moeder die 's ochtends haar kind naar een school in de buurt brengt en daarna met haar jongste nog even wil spelen op het schoolplein. Dat blijkt dan weer bezaaid te liggen met diverse stukjes en lapjes vlees. Soms zelfs over de speeltoestellen, af en toe vergezeld van brood.

Bizar
Het vlees dat hij te pas en te onpas over het schoolplein gooit trekt ratten, reigers en meeuwen aan. Soms zijn het meerdere kilo's vleeswaren tegelijk. De vogels gaan nu hun schranspartij naar een aangrenzend parkeerterreintje en poepen daar de auto's onder.

"Het is heel bizar", zegt de woordvoerder van stadsdeel Amsterdam-Oost. Tot voor kort wist niemand precies de herkomst van de kipfilets en biefstukjes. Sommige bewoners hadden de mysterieuze dader wel gespot, maar hij maakte een verwarde en agressieve indruk. Werd de politie gebeld, dan was hij verdwenen voor de agenten aankwamen.

Verward
Inmiddels is er een dossier aangemaakt tegen de buurtbewoner die het stadsdeel op zijn vizier heeft. "Het gaat om iemand die psychisch een beetje in de war is. Het zijn allemaal goede bedoelingen, hij wil eten achterlaten voor de dieren."

Omdat de strooier op heterdaad betrapt moet worden om aan te kunnen pakken is er inmiddels extra toezicht rond het schoolpleintje. Daarnaast is het meldpunt Zorg en Overlast ingeschakeld om de dader aan te pakken.