Ga naar Content
Noord-Holland

Geen cash geld meer in Amsterdamse GVB-bussen

16 januari 2017, 16.10 uur
Door: · Foto: Jos van Zetten

AMSTERDAM Nog even snel een kaartje in de Amsterdamse nachtbussen kopen, kan vanaf volgende maand niet meer. Op 31 januari kunnen tickets alleen nog maar uit kaartautomaten worden gekocht of in de bus worden afgerekend met een pinpas.

Dat maakte de Amsterdamse vervoerder GVB vanmiddag bekend. In alle 200 reguliere bussen kan vanaf 26 maart niet meer met munt- of briefgeld worden betaald. Een serie busovervallen begin 2016 was de aanleiding om contante betalingen van kaartjes zo snel mogelijk te beëindigen. Het GVB probeert op deze manier kaartverkoop 'aan de wal', dus bij kaartautomaten en voorverkooppunten in de stad, te stimuleren. 

Lees ook: Pinnen in GVB-bussen binnenkort niet meer mogelijk 

Pinnen
Wanneer er toch niet genoeg geld op een ov-chipkaart staat, is er nog de mogelijkheid om in de bus een ticket te pinnen. Het afgelopen jaar heeft de vervoerder speciale pinapparaten in de Amsterdamse bussen getest. 

Lees ook: Vanaf september pinautomaten in GVB-bussen

Sneller 
Het nieuwe systeem moet ook zorgen voor een snellere doorstroom van het busverkeer. Het betalen van een kaartje kan veel tijd kosten bij haltes. Het reizen met een ov-chipkaart blijft voorlopig de snelste manier. 

Het GVB zegt dat op 1 januari 2018 al het openbaar vervoer in Amsterdam cashloos moet zijn.