Ga naar Content
Noord-Holland

Rechtszaak tegen verdachten zaak-Sjeddy van start

16 januari 2017, 08.00 uur · Aangepast 16 januari 2017, 11.19 uur
Door: · Foto: NH

HAARLEM Wat ruim een jaar geleden begon als een vrolijk oud-en-nieuwfeest, eindigde 's ochtends vroeg aan de Haarlemse Zomerkade in een bloedbad met een dode en twee gewonden. Vandaag begint in de Haarlemse rechtbank de rechtszaak tegen de verdachten in de zaak-Sjeddy.

In de uren na het dodelijke steekpartij worden vijf verdachten aangehouden. Een zesde meldt zich een dag later op het politiebureau. Na onderzoek blijken drie van de zes opgepakte twintigers niets met de zaak te maken te hebben. Layminda van Z. (21), Ricardo L. (25) en Roxanne O. (22) blijven wel verdacht.

Lees ook: Vrienden Sjeddy boos over vrijlaten hoofdverdachte: "Sjeddy's familie kon ook niet feestdagen met hem doorbrengen"

Maandenlang tasten politie en justitie in het duister over wie de fatale verwondingen heeft toegebracht. In april lijkt daar verandering in te komen, als Layminda van Z. in een telefoongesprek opbiecht dat zij Sjeddy heeft neergestoken

DNA
Desalniettemin gaat het Openbaar Ministerie er vanuit dat Ricardo L. de fatale messteek heeft toegebracht. Op het mes werd zijn dna aangetroffen. Bovendien verklaarde een getuige te hebben gezien dat L. het mes gebruikte, om die verklaring later weer af te zwakken: hij zou alleen hebben gezien dat L. het mes in z'n handen had.

Lees ook: Vrienden eren doodgestoken Sjeddy met videoclip: "Houd je rustig en wacht op ons"

L. heeft tot op heden altijd ontkend. Wel zou hij een poging hebben gedaan het mes af te pakken, verklaarde hij. Nabestaanden van Sjeddy geloven die lezing niet, maar hopen wel dat de rechtszaak eindelijk antwoord geeft op de schuldvraag. 

De rechtszaak tegen de drie verdachten duurt vier dagen. Vandaag wordt bekend waar het Openbaar Ministerie de drie verdachten precies van beschuldigt. Morgen voert het Officier van Justitie het woord. Na een dag rust gaat de zaak donderdag verder met het verweer van de verdachten en spreekrecht van nabestaanden.  

Live verslag
NH is aanwezig in de rechtbank en doet regelmatig verslag van de ontwikkelingen. NH-verslaggever Geja Sikma doet via Twitter live verslag van de ontwikkelingen.