Ga naar Content

Simone (19) krijgt maagverkleining: 'Ik wil mijn leven terug'

HEERHUGOWAARD Ze moet nog even wachten op groen licht, maar als alles goed gaat krijgt Simone (19) over een paar maanden een maagverkleining. "Ik hoop na deze ingreep m'n leven weer op te kunnen bouwen."

Ondanks haar jonge leeftijd, worstelt Simone al zo'n veertien jaar met haar gewicht. "Ik begon als kind aan te komen, doordat ik intolerant ben voor de zon. Daardoor kon ik niet met vriendjes buitenspelen. Bovendien ben ik een emotie-eter en heb ik gigantisch aanleg om dik te worden. Als ik naar suiker kijk, kom ik al een kilo aan."

Depressief
Door haar obesitas heeft Simone geen makkelijke jeugd gehad. Toen de kilo's erbij kwamen, begon ook het pesten en treiteren op school. "Mensen kijken je raar aan en schelden je uit. Ik heb hier ontzettend veel last van gehad, met depressiviteit en zelfs zelfmoordgedachten tot gevolg. Men heeft meteen z'n mening klaar, maar de situatie verschilt per persoon. Ik heb van alles geprobeerd om af te vallen, van mezelf afbeulen in de sportschool tot een streng dieet, maar niks werkt bij mij."

Lees ook: NH Peilt: Moet een kind een maagband kunnen krijgen?

Haar keuze om een maagverkleining te doen, kwam een tijdje geleden. "Ik had al een poos last van m'n rug en na onderzoeken bleek dat ik diabetes type 2 heb. Toen besefte ik: nu moet er wat veranderen. Mijn overgewicht neemt m'n leven over. Ik kan niet werken en wat ik nog het ergste vind: ik kan momenteel geen kinderen krijgen."

Procedure
Om groen licht te krijgen moet Simone alleen nog een paar keer naar een diëtist. "Dat is over een aantal weken klaar en dan kan ik echt met de procedure beginnen. Met een beetje geluk ben ik over een jaar van al m'n lichamelijke ongemakken af. Ik kan niet wachten."