Ga naar Content
Noord-Holland

Beverwijks verpleeghuis onder verscherpt toezicht vanwege 'tekortkomingen'

11 januari 2017, 12.03 uur · Aangepast 11 januari 2017, 14.08 uur
Door: · Foto: Shutterstock

BEVERWIJK De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Zorg Allerlei, een verpleeghuis voor ouderen met dementie in Beverwijk, onder verscherpt toezicht gesteld.

Het gaat om de locatie Ons Thuis. De maatregel geldt voor een periode van zes maanden omdat er verschillende tekortkomingen zijn vastgesteld, maakte de IGZ vandaag bekend.

Medicatieveiligheid
Het gaat om problemen op het gebied van cliëntdossier, medicatieveiligheid en vrijheidsbeperking van bewoners. "Het is van belang dat deze dossiers op orde zijn om constant goede zorg te leveren en het gedrag van cliënten te begrijpen. Verder laat de medicatieveiligheid te wensen over. Ook is er niet genoeg kennis en deskundigheid aanwezig voor de zorgvuldige toepassing van vrijheidsbeperking", aldus de inspectie.

De zorgorganisatie biedt persoonlijke verzorging, verpleging, individuele begeleiding en terminale zorg aan ongeveer tien bewoners met dementie. De directie kan zich niet vinden in het oordeel van de inspectie, vooral niet in het over de vrijheidsbeperking en de medicatieveiligheid. Zo zijn er nooit klachten geweest van de bewoners of hun familie en zijn er ook geen mensen weggehaald door hun naasten. 

'Onbegrijpelijk'
"Mensen kiezen Ons Thuis omdat zwaar dementerende bewoners er niet zomaar naar buiten kunnen. Ze hebben toegang tot de tuin, maar kunnen niet op de openbare weg komen", aldus directeur Hennie Koole. "De inspectie heeft het verpleeghuis beoordeeld als een instelling met opendeurbeleid, maar dat is niet het geval." 

Koole heeft het verpleeghuis onlangs overgenomen van de vorige eigenaar, die het werk niet meer aankon. Koole: "In de oude situatie had ik begrip gehad voor het rapport van de inspectie, maar sinds er een nieuwe eigenaar is, is alles op orde. De inspectie is daarvan op de hoogte."