Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem: 'Grenscorrectie voor Spaarndam'

9 januari 2017, 23.12 uur · Aangepast 9 januari 2017, 23.45 uur
Door Geja Sikma · Foto: NH/Geja Sikma

HAARLEM "Spaarndam is niet slecht af bij Haarlem", zo stelt burgemeester Jos Wienen in zijn nieuwjaarsspeech vanavond. Hij dringt aan op een gedegen onderzoek naar een grenscorrectie nu buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude gaat fuseren met Haarlemmermeer.

Van verslaggever Geja Sikma

Volgens Jos Wienen is het dorp bij Haarlem in goede handen, omdat juist de stad het dorp koestert. 

Het dorp Spaarndam is opgedeeld in tweeën: Spaarndam-West lig in de gemeente Haarlem, Spaarndam-Oost is onderdeel van nu nog Haarlemmerliede & Spaarnwoude. Na de fusie zouden de twee helften niet verenigd worden.

De dorpsraad Spaarndam heeft brieven geschreven aan alle betrokken gemeenteraden en aan de provincie Noord-Holland, om te laten weten dat ze wel als één dorp ondergebracht willen worden bij de gemeente Haarlem. Vooral omdat het nieuwe gemeentebestuur waar ze na de fusie onder komen te vallen helemaal in Hoofddorp zit.

Lees ook: Haarlemmerliede & Spaarnwoude wil fuseren met gemeente Haarlemmermeer

De Haarlemse raad wil hier wel aan meewerken, tot grote frustratie van de raad van Haarlemmermeer. Die vinden het ondemocratisch dat Haarlem ná een fusiebesluit het dorp wil inpikken. 

De Haarlemse burgemeester vindt dat onzin. Jos Wienen: "Het is belangrijk dat er geluisterd wordt naar de bevolking en de dorpsraad. En het is juist een logisch moment om bij een herindeling te kijken naar de grenzen."