Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

T-Mobile over omstreden noodmast: "Kan weg als er permanente mast óp flat komt"

9 januari 2017, 23.33 uur · Aangepast 10 januari 2017, 16.42 uur · Foto: NH/Geja Sikma

HAARLEM De noodmast van provider T-Mobile kan snel weggehaald worden als de inwoners van de flat 'Het Hoge Hout' in Haarlem instemmen met een mast óp hun gebouw. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van het telecombedrijf met ongeruste flatbewoners.

Van verslaggever Geja Sikma

De flatbewoners vinden het voorstel van het telecombedrijf een 'chantage', omdat ze alleen op deze manier snel van de tijdelijke noodmast voor hun deur af kunnen komen.

Sinds een paar maanden is op 18 meter voor de flat een noodzendmast neergezet met daarop panelen voor T-Mobile en Tele2. De mast mag daar van de gemeente Haarlem een jaar staan, omdat een mast op een ander hoog pand aan de Claus Sluterweg weg moest in verband met renovatiewerk. 

Tientallen bewoners van de flat ervaren sindsdien gezondheidsklachten en wijten dit aan de straling, die nu recht hun huiskamers binnenkomt.

Lees ook: Boze flatbewoners over zendmast: "Mast weg, of ik weg!"

T-Mobile laat in een reactie weten dat volgens hun onderzoek de mast op een veilige afstand staat en bovendien niet te veel elektromagnetische straling veroorzaakt in de woningen. 

Een dergelijke mast is volgens de Gezondheidsraad in Nederland niet gevaarlijk voor de gezondheid. T-Mobile zegt een mast in deze buurt te moeten plaatsen om het netwerk voor mobiele telefonie en internet dekkend te houden.