Ga naar Content

Boze flatbewoners over zendmast: "Mast weg, of ik weg!"

HAARLEM Plotseling stond ruim een maand geleden een torenhoge zendmast voor de flat De Hoge Hout in Haarlem. Sindsdien ervaren vooral bewoners van de hogere verdiepingen gezondheidsklachten: een zere keel, prikkende ogen of drukkende hoofdpijn. Ze willen dat de provider de mast per direct verwijdert.

Van verslaggever Geja Sikma

De zendmast voor T-Mobile en Tele2 is tijdelijk geplaatst, omdat de flat waar die voorheen op stond, gerenoveerd wordt. De flatbewoners wisten van niets. "De vergunning is ook onherroepelijk. Maar we gaan door met bezwaren maken", zegt Inge van Duijn strijdlustig namen de boze bewoners. "Desnoods hangen we spandoeken op de flat."

Ook Erika de Blij is boos. Vanaf haar balkon op de 10de verdieping kijkt ze rechtstreeks naar de stralingskasten in de mast, die op ongeveer 18 meter van de flat staat. 

"Ik voel een druk op mijn hoofd, alsof er een klem om mijn hoofd zit." Ze leeft nu voornamelijk in haar slaapkamer, aan de achterkant van de flat. 

Folie voor het raam
Haar buurvrouw, die liever anoniem blijft, heeft zelfs speciaal folie voor de ramen van haar woonkamer gehangen. 

Vanavond gaan ze praten met T-Mobile en Elan Wonen, de eigenaar van de flat. Als de zendmast blijft staan, weet Erika wel hoever het is: "Of de mast weg, of ik ga weg."

Foto: NH/Geja Sikma