Ga naar Content

Wie vermoordde deze advocaat met een dubbelleven?

AMSTERDAM Het heeft alle ingrediënten van een spannend detectiveverhaal. De onopgeloste moord op advocaat Jacques Wijsman in 1921.

De 32-jarige Wijsman, telg uit een gegoede Haagse familie, werd op 31 december 1921 doodgeschoten in de sneltrein naar Rotterdam. Hij was vanuit zijn woonplaats Amsterdam op weg naar zijn ouders in Den Haag. Historisch onderzoeker Theo van der Meer heeft zich verdiept in deze mysterieuze zaak waarvan de dader nooit is gevonden. 

Eerste klasse coupé
"Hij is aan het einde van de middag naar het Centraal Station in Amsterdam gegaan en is toen in een eerste klasse coupé gestapt. Op station Den Haag Hollands Spoor wilde een mevrouw instappen en die deed de coupe deur open en daar lag een lijk. Dat was dus Jaques Wijsman en die bleek doodgeschoten."

Omdat de stationschef niet wilde dat de sneltrein vertraging zou oplopen, werd het lijk snel uit de trein gehaald en is de trein vervolgens doorgereden naar Rotterdam. Pas daar werd de coupé vergrendeld. De sporen werden daardoor vernietigd wat sporenonderzoek onmogelijk maakte.

Dubbelleven
Toen de politie op onderzoek uit ging, werd al snel duidelijk dat Wijsman homoseksueel was en een dubbelleven leidde. Op het advocatenkantoor wist niemand iets van zijn privéleven. Hij had een kamer bij een hospita op het Rokin waar hij jongens ontving. Ook was Wijsman heel vaak te vinden in het huis van zijn vriend acteur Gerard Vrolik.

"Het hele moordverhaal stond een paar dagen later in de krant. Zijn ouders moesten uit die krant vernemen dat hun zoon homoseksueel was. Daar wisten ze helemaal niets van", vertelt Van der Meer.

Zinnelijk genot
De krant schrijft over Wijsman: "Dagelijks vond hij nieuwe slachtoffers die werden meegetroond naar het Rokin. Waar dikwijls onschuldige jongens ten gronde zijn gericht terwille van zinnelijk genot."

De mysterieuze moord op Jacques Wijsman houdt de gemoederen nog jaren bezig. Zijn losbandige bestaan zorgt tot ver in de jaren '30 voor heel wat speculaties over zijn treurige dood. Maar niemand wordt ooit opgepakt. En of de moord het werk van een eenling of een moord in opdracht was, zal altijd onduidelijk blijven.

Recht uit Noord-Holland besteedt vanmiddag om 16.45 uur uitgebreid aandacht aan de zaak. 

Foto: NH