Ga naar Content
Noord-Holland

'Cold case-kalenders' uitgedeeld in gevangenissen: justitie hoopt op tips

9 januari 2017, 07.58 uur · Aangepast 9 januari 2017, 09.34 uur
Door: · Foto: Google Maps - Justitieel complex Schiphol

ZWAAG/SCHIPHOL In vijf gevangenissen zijn aan gedetineerden kalenders uitgedeeld met daarop onopgeloste misdrijven. De politie hoopt dat de kalenders leiden tot nieuwe tips om zo de zaken alsnog op te lossen. Het gaat om een proef, meldt de politie vandaag.

Volgens politie en justitie is onder gevangenen relatief veel kennis aanwezig over gepleegde misdrijven. Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken uit het hele land, die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt. De cold case-teams vermoeden dat nieuw onderzoek in deze zaken kansrijk is.

De kalenders zijn uitgedeeld in gevangenissen in Zwaag, Justitieel Complex Schiphol, Leeuwarden, Zutphen en Sittard. Als de methode succesvol blijkt, worden de kalenders in alle gevangenissen uitgereikt.

De politie heeft in totaal een bedrag van ruim 800.000 euro uitgetrokken voor de beloning van tips die leiden tot een oplossing in een zaak. De kalender is voor iedereen te zien op de website van de politie. Het idee is gebaseerd op een soortgelijk methode uit de VS, waarbij kaartspellen worden gebruikt.

De politie komt met meer initiatieven om de onopgeloste zaken onder de aandacht te brengen. Onder meer het televisieprogramma Opsporing Verzocht zal vaker aandacht eraan besteden en op SBS6 verschijnt een zesdelige serie die over de zaken zal gaan.

Nederland telt ongeveer 1500 onopgeloste zaken die als cold case te boek staan. Vaak is daarbij iemand om het leven gekomen.