Ga naar Content

Gerenoveerde Velsertunnel trekt 10.000 bezoekers op open dag

BEVERWIJK Duizenden nieuwsgierige mensen kwamen vandaag kijken bij de publieksopening van de nieuwe Velsertunnel. Na een verbouwing van negen maanden konden mensen eindelijk met eigen ogen zien wat er allemaal in de tunnel is veranderd.

Een fotootje hier en een selfie daar: er was genoeg belangstelling bij de splinternieuwe tunnel. "Het is eigenlijk een soort nostalgie. Voordat zestig jaar geleden de tunnel geopend werd, heb ik hier nog doorheen gefietst. En nu mogen we er weer in", vertelt een bezoeker.

Binnenin de tunnel hangen aan de muren posters van de bouw, nu zestig jaar geleden. Voor veel bezoekers was de open dag vandaag meer dan een leuk uitstapje. "Mijn vader heeft hier vroeger gewerkt, dus om hier nu te mogen rondlopen vond ik erg indrukwekkend", aldus een bezoekster na de wandeltocht door de tunnel. 

Aanpassingen
In de afgelopen negen maanden is er veel aangepast aan de tunnel. "De belangrijkste verandering is de vluchtroute. Hier hebben we er nu vijf van, allemaal op hetzelfde niveau," vertelt Stephan van der Horst van Rijkswaterstaat. Ook de ventilatie is verbeterd waardoor er meer rook weggeventileerd kan worden bij grote branden. Daarnaast hangen er nieuwe camera's en is de tunnel van binnen helemaal gestript en vernieuwd.

Lees ook: Publieksdag Velsertunnel afgelast vanwege code oranje

Oorspronkelijk konden mensen gisteren ook een kijkje nemen in de tunnel, maar door het extreme weer was dat afgelast. Rijkswaterstaat had voor beide dagen zo'n 11.000 kaarten vergeven en had besloten dat ook mensen met een zaterdagkaartje op zondag welkom waren. Daarvoor zijn wel veel extra medewerkers en beveiligers ingezet en ook was er meer catering, parkeerruimte en fietsrekken geregeld.

Vanaf maandag 16 januari is de tunnel weer open voor automobilisten.

Video #158703