Ga naar Content
Noord-Holland

Groot verdriet om doodgebeten gans Gijs: 'Hij staat er echt niet meer'

8 januari 2017, 21.17 uur
Door: · Foto: Marjorie Janse

CASTRICUM Groot verdriet in Castricum om de geliefde gans Gijs. Het dier werd vrijdagochtend op zijn vaste stek aangevallen door een hond en overleefde dit niet.

Gijs woonde al jaren in het plantsoen aan de Willem Alexandersingel in Castricum en kwam geregeld bij Corina Harwijne en haar dochter Lieke langs voor een lekker hapje. Maar sinds afgelopen vrijdag is het stil voor het huis. In alle vroegte werd Gijs door een hond te grazen genomen. 

Corina en Lieke zagen en hoorden vrijdag hoe het laatste uur van Gijs was geslagen. "Rond 3.45 uur werden we wakker van hard geschreeuw. Eenmaal buiten zagen we dat Gijs door een hond was gebeten en het ijs op vluchtte. De hond ging hem echter achterna en trok hem aan een vleugel terug de kant op." 

'Veel pijn gehad'
De twee renden op Gijs af, maar konden hem niet meer redden. "Toen blies hij zijn laatste adem uit. Ik ben nog helemaal van de rel. Ik hoor hem nog gillen van de pijn. Zijn hele buikje lag open. Het was heel zielig. Hij heeft veel pijn gehad. Hij moet in zijn slaap zijn verrast."

Welke hond er achter de aanval zit, is niet bekend. Het zou om een klein beestje gaan, mogelijk een Jack Russel. "Het moet een sterk dier zijn geweest, want Gijs was een forse gans", vertelt Marjorie Janse, die Gijs al lang kende en haar verdriet en woede op Facebook deelde. 

Stil
Sinds de dood van Gijs is het stil aan het water. "Hij hoorde gewoon bij de vijver, hij deed niemand kwaad", aldus Corina. "Hij was al oud en liep moeilijk, maar hij stond altijd voor het hek te brullen en dan kookte ik wat extra's wat ik dan aan hem gaf. Hij is er niet meer en dat is jammer. Het is stil zo. Je kijkt steeds naar de vijver maar hij staat er echt niet meer."

De bewoners maken zich zorgen om het lot van andere vogels rond het water. "Er zit een jonge zwaan, dat wordt wat. Honden lopen hier vaak los. Ik ben benieuwd hoe lang dat gaat duren."