Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Zandvoort geteisterd door 'hangherten': "Ze willen niet terug naar de duinen"

6 januari 2017, 17.33 uur · Aangepast 6 januari 2017, 21.14 uur

ZANDVOORT Tientallen herten brengen dagelijks de dag door in het centrum van Zandvoort. Hertenactivist Willem van der Sloot begeleidt de dieren normaal gesproken in alle vroegte terug naar hun leefgebied, maar de laatste dagen gaan de herten niet meer mee.

Het gevolg is dat de herten in kuddes rondhangen op veldjes en tuinen in het dorp. Van der Sloot: "De herten zijn bang voor de jagers in het gebied." De dieren blijven soms de hele dag in het centrum en zorgen soms voor gevaarlijke verkeerssituaties. "Ze weten wat er in de duinen gebeurt. Mensen communiceren, maar dieren doen dat ook. Ze brengen elkaar op de hoogte van het gevaar dat dreigt."
 
Afschieten
Sinds 1 november wordt een paar dagen per week in de Waterleidingduinen op herten gejaagd om het aantal terug te brengen. Op dit moment leven er duizenden herten in het duingebied. Volgens deskundigen moet dat aantal worden teruggebracht tot 800. 
 
De gemeente Zandvoort bevestigt dat de laatste weken meer 'herten-meldingen' zijn binnengekomen, maar dat daarin nog geen aanleiding gezien wordt om extra maatregelen te nemen. In de gemeenteraad zijn stemmen opgegaan om in het dorp waarschuwingsborden te plaatsen om automobilisten te waarschuwen voor plotseling overstekende herten.
NH