Ga naar Content

Zo maak je parfum van een oude kerstboom

AMSTERDAM Van de kerstboom op de Dam wordt binnenkort parfum gemaakt. Maar voordat het zo ver is, moet er nog heel wat gebeuren. Noëlle en haar broer Boye hebben voor NH al een paar takken meegepikt om een voorproefje te brouwen.

De enorme boom van meer dan 20 meter hoog wordt normaal gesproken - traditiegetrouw met Driekoningen op 6 januari - verbrand of in de versnipperaar gegooid. Dit jaar wordt hij echter in een destillatiemachine gestopt om er een heus parfum van te brouwen. Boye en Noëlle maken met hun bedrijf RUIK geuren van uitsluitend biologisch materiaal en zullen de boom voor hun rekening nemen.

De chemische ingredienten die de parfumindustrie gebruikt verbaasde het duo, en sindsdien zijn zij met hun destillatieapperatuur in de weer om op een natuurlijke manier parfum te maken.

Zelf parfum maken?
Het is volgens Boye en Noëlle niet zo moeilijk om zelf een geurolie te maken. Het enige wat je nodig hebt is een destilleerketel en materiaal waar je de geur van wil. Verhit het materiaal met water in de ketel, dan komt er aan de andere kant olie en water uit. Dan is het een kwestie van de olie scheiden van het water en het goedje laten rusten. Na een week of twee heb je zo je eigen parfum!

Foto: NH