Ga naar Content

Vluchtelingenopvang Amstelveen blijkt storm in glas water

AMSTELVEEN Deze eerste dag van het nieuwe jaar kijken we nog eenmaal terug op een belangrijke nieuwsgebeurtenis van 2016. Vandaag de opkomst en ondergang van de vluchtelingenopvang in Amstelveen.

Eind 2015 werd bekend dat er 400 Vluchtelingen zouden komen in een kantoorgebouw in de wijk Kronenburg in Amstelveen. 

De aanstaande komst van de vluchtelingen mobiliseert een groot aantal vrijwilligers. Tijdens de nieuwjaarsborrel van de Amstelveense Vrijwilligerscentrale vertelt directeur Frans Huissen vol trots dat er meer vrijwilligers willen helpen dan er vluchtelingen komen.

Lees ook: Meer vrijwilligers dan vluchtelingen voor Amstelveense opvang

Maar eerst moet het gebouw geschikt gemaakt worden. Pas eind april is het klaar. Op 21 april wordt de noodopvang aan de massaal toegestroomde Amstelveners getoond. Op 26 april komen dan eindelijk de lang verwachte eerste vluchtelingen aan. Het is nog maar een kleine groep. Maar de komende dagen zullen er nog velen volgen, is althans de verwachting. Maar dat loopt anders.

Uitje
Een maand later zijn er nog steeds maar weinig vluchtelingen. Vol goede moed verzinnen de vele vrijwilligers van alles om ze te helpen, zoals een uitje naar Paradiso om ze al zingend Nederlands te leren.

Maar in juli komen er geen vluchtelingen meer bij en vertrekken er steeds meer vluchtelingen naar een opvang elders in het land. Het gebouw loopt langzaam leeg. Op 13 augustus vertrekt de laatste vluchteling uit het gebouw. De noodopvang was niet meer nodig omdat er minder vluchtelingen kwamen dan voorzien. 

Lees ook: Eerste vluchtelingen aangekomen bij noodopvang Amstelveen

Uiteindelijk is de opvang slechts 15 weken in gebruik geweest terwijl er van 3 jaar uit werd gegaan. In de korte periode zijn er maar 108 vluchtelingen opgevangen, terwijl er 400 werden verwacht. Al met al was het een storm in een glas water.

Foto: NH/ Robbert Bianchi