Ga naar Content

Burgemeester Broertjes: 'Buurt moet veel meer macht krijgen'

HILVERSUM Buurten en inwoners van Hilversum moeten veel meer te zeggen krijgen. Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes in een gesprek met mediapartner RTi Hilversum, dat vanavond te zien is in NH Beslist.

Van verslaggevers Ingmar Meijer (HilversumsNieuws) en Joost Lammers

Broertjes ziet een verregaande vorm van volksinspraak als enige manier om iets te doen aan de levende onvrede, die ook in Hilversum het afgelopen jaar volop aanwezig was. Dat bleef niet altijd vreedzaam: raadsleden en ook Broertjes zelf zijn bedreigd.

Lees ook: PvdA-raadsleden Hilversum worden al maandenlang bedreigd

"Het systeem implodeert een beetje." Hij constateert nog altijd een kloof tussen de politiek en de burgers."Dat die kloof er is, heeft vooral te maken met hoe wij ons opstellen als politici en bestuurders. Wij moeten ons empathischer opstellen en dichter bij mensen staan."

Burgers aan het roer
Hilversum gaat daarom dit jaar experimenteren door een aantal buurten nauw te betrekken bij besluiten en veel meer inspraak te geven. "Het is een vrij radicaal concept, maar dat is nodig om als bestuurder uit het defensief te komen. We moeten de macht écht gaan delen en dat doe je serieus of je doet het niet. Dat zal voor ons ook wennen zijn."

Dat betekent dat bewoners actief mee kunnen praten over onderwerpen die juist voor de buurt van groot belang zijn. "Met bewoners gaan we een buurtagenda maken en daar gaan we aan werken. Daar horen financiële middelen bij en burgers staan zelf ook écht aan het roer."

In eerste instantie wordt de proef in een beperkt aantal buurten gehouden. Bestuurlijk Nederland zal ongetwijfeld belangstellend over de schouders van Broertjes meekijken.

Het hele gesprek met Pieter Broertjes is hierboven te bekijken. De uitzending van NH Beslist wordt vanavond om 17.10 uur, 19.10 uur en 22.10 uur op tv uitgezonden.