NH Spitstijd - In de buurt: Sloten in Amsterdam-West

19 december 2016, 11.15 uur · Aangepast 29 december 2016, 00.10 uur · Foto: NH/Mark van Wonderen

Whatsapp

SLOTEN Elke week bezoekt onze verslaggever Mark van Wonderen voor het programma 'NH Spitstijd' een buurt in Noord-Holland.

Deze week is hij in het prachtige dorp Sloten, bijna geheel omsloten door Amsterdam Nieuw-West, en verder grenzend aan Badhoevedorp. Mark kende het dorp eigenlijk vooral vanwege de Molen van Sloten die in 1991 in het dorp werd geplaatst. Molenaar Hans Schutte gaf hem graag een korte rondleiding:

abc5media_audio_0

Iets verderop, aan de Sloterweg, staat naast een huis een partytent waar allerlei kerstartikelen worden verkocht. Mark belt aan bij de woning en daar wordt hij hartelijk ontvangen door Harry: 88 jaar oud, en dat komt met gebreken, maar daar zit Harry niet mee:

abc5media_audio_1

Bij de Molen van Sloten vertelden de medewerkers al dat als iemand iets wil weten over Sloten, diegene toch zeker een bezoek moet brengen aan een Frankfurther. De familie Frankfurther is namelijk al decennialang erg betrokken bij Sloten. En dus kwam Mark terecht bij Tamar Frankfurther, een geboren en getogen Slotenaar:

abc5media_audio_2

Tamar verwees Mark weer door naar Ben en Ineke. Die wonen iets verderop op het dorpsplein in een soort pannenkoekenhuisje. Eigenlijk staat hun huis op het alleroudste stukje Amsterdam. Ineke legt Mark nog eens haarfijn uit waarom je nooit Oud-Sloten mag zeggen omdat er ook een Nieuw-Sloten is. Het is gewoon 'Sloten':

abc5media_audio_3

Naast het huis van Ben en Ineke staat de prachtige Sloterkerk. Voor de kerk staat Bert Stilma foto's te maken. Mark spreekt hem aan en Bert blijkt betrokken te zijn bij de beeldbepalende Sloterkerk. Hij nodigt Mark uit om het gebouw van binnen te zien en vertelt enthousiast over de geschiedenis ervan, onder meer ook over de band van Rembrandt met Sloten:

abc5media_audio_4

Alle eerdere afleveringen van In de Buurt kun je hier terugluisteren

Wil je dat onze verslaggever Mark van Wonderen ook een week lang in jouw buurt rondstruint? Stuur dan een mailtje naar spitstijd@rtvnh.nl

Whatsapp