Ga naar Content
Noord-Holland

Spectaculair: honderden zeesterren op strand aangespoeld

28 december 2016, 10.33 uur · Aangepast 28 december 2016, 19.59 uur
Door: · Foto: André Sonderman

NOORD-HOLLAND Op het strand tussen Callantsoog en Groote Keeten zijn gisteren honderden zeesterren aangespoeld. Ook de stranden van Egmond aan Zee en Wijk aan Zee liggen bezaaid met de dieren.

Het verschijnsel trekt veel bekijks van strandgangers, zoals André Sonderman. Hij legde ze meteen vast op de gevoelige plaat, meldt onze mediapartner Schagen FM

Volgens Arthur Oosterbaan, conservator van Ecomare, gebeurt het vaker dat zeesterren in zulke grote aantallen aanspoelen. "Het is al de tweede keer dit jaar en het gebeurt elk jaar."

Dat de zeesterren aanspoelen komt door een combinatie van de harde wind van de afgelopen dagen en de lage temperatuur van het zeewater. "Door de storm is de zeebodem, waar de dieren zich op vastzetten, losgewoeld. Omdat ze door de koude temperatuur ook nog eens wat verslapt zijn, hebben ze niet genoeg kracht om zich weer vast te zetten", legt Oosterbaan uit.

Tragisch
Door de zeestromen worden ze vervolgens makkelijk vervoerd en op het strand geworpen. "Eenmaal op het land hebben ze geen kans meer om te overleven. Het is heel tragisch." 

Het komt ook voor dat, wanneer er een oostenwind waait en het goed koud is, de dieren door de onderstroom worden meegevoerd en op het strand aanspoelen.