Ga naar Content
Noord-Holland

Sylvana Simons verlaat Denk en richt eigen partij op

24 december 2016, 03.51 uur · Aangepast 24 december 2016, 04.08 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM Sylvana Simons is opgestapt bij partij Denk en wil een eigen politieke partij opstarten, Artikel 1. Dat meldt de NOS.

Simons, die zich in mei aansloot bij Denk, vertelde in een interview met de NOS dat ze vertrekt omdat ze teleurgesteld is in de manier waarop de partij heeft gereageerd op de bedreigingen aan haar adres. Ook staat ze niet achter de uitvoering van de idealen van de partij.

"Sinds mijn aantreden bij Denk heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo'n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld", vertelde ze aan de NOS.

'Vieren van media-aandacht'
Na de bedreigingen regelde Denk beveiliging voor Simons, maar dat deed de partij volgens haar niet in de eerste plaats vanwege haar veiligheid. "Voordat die maatregelen werden toegepast, werd mij al duidelijk dat Denk vooral bezig was met het vieren van de media-aandacht, en niet met mijn welzijn."

Lees ook: Kudelstaarter (37) opgepakt voor bedreigende Sylvana Simons-clip

Simons heeft volgens de NOS al geruime tijd geen contact meer gehad met de politieke leider van Denk, Kamerlid Kuzu. Ook heeft ze haar collega's van Denk niet op de hoogte gebracht van haar vertrek. "Ik denk niet dat ze blij zullen zijn."

De voormalige presentatrice deed in juni aangifte van racistische, seksistische en discriminerende reacties op sociale media. Het OM gaat meer dan tien mensen vervolgen voor deze bedreigingen.

Artikel 1
Simons wil met haar partij genaamd Artikel 1 meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Een partijprogramma is er nog niet. "Daar zijn we nog te jong voor. Artikel 1 gaat echt iets toevoegen. Het is de eerste en enige partij die artikel 1 (gelijkheidsbeginsel en discriminatieverbod, red.) als basis heeft."