Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Lichtjesroute Den Ilp minder verlicht dan voorgaande jaren

23 december 2016, 16.15 uur

DEN ILP Aan een jarenlange traditie in Den Ilp lijkt langzaamaan een einde te komen. De bekende lichtjesroute die het dorp vroeger veel plezier én verkeersdrukte bezorgde, wordt volgens de inwoners van het dorp steeds minder.

Wil Kok, eigenaresse van café De Drie Zwanen, heeft haar kroeg wel versierd. Ze is teleurgesteld in haar dorpsgenoten: volgens haar is de straat niet genoeg opgetuigd. "Als je het met vroeger vergelijkt, valt het natuurlijk erg tegen. Tien jaar geleden stond het verkeer hier dagelijks vast. Toen organiseerden wij hier uitjes voor ouderen. Die gingen dan met paard en wagen het dorp rond om alle versieringen te zien."

Versieringen verkopen
Een van de weinigen in de straat die echt groot uitpakken dit jaar zijn Rob en Irma Nijman. Zij hebben hun huis aan de binnen- en buitenkant gedecoreerd en verkopen zelfs kerstversieringen. Zij vinden het ook jammer dat de lichtjesroute niet meer zo spectaculair is als vroeger, al is het voor het verkeer wel prettiger, vindt Rob: "Het was niet leuk om hier te rijden. Je kon niet eens meer oversteken, zo druk was het hier. Aan beide kanten kwamen auto's in rijen langs."

Hoewel het merendeel van de huizen toch enigszins is opgetooid, is de hype er toch echt vanaf, menen de mensen in Den Ilp. "Ik ben er ook mee gestopt. Mijn man had geen zin meer om alles te versieren. Het is gewoon klaar hier, helaas", vertelt Lida Jong.  

NH