Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Cocaïnesmokkelende piloot met broek op de knieën gepakt

22 december 2016, 23.14 uur · Aangepast 23 december 2016, 00.43 uur · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Een Hilversumse piloot die van drugssmokkel verdacht wordt, is in Engeland door politie van het toilet getrokken. Dat meldt het Britse The Telegraph.

Piloot John Buwalda (49) zou op 30 juni jongstleden naar Groot-Brittanië gevlogen zijn met 22 kilo cocaïne, schrijft de Britse krant. Hij zou zijn lading in rode, metalen kistjes aan de vleugels van zijn kleine vliegtuig vervoerd hebben.

Indruk maken
De kistjes waren bedoeld als verzwaring om het vliegtuigje te stabiliseren, claimde hij in eerste instantie. Hij had ze losgemaakt en mee naar binnen genomen om 'indruk te maken als piloot', verklaarde hij. Tegen de tijd dat de politie de kistje vond, bevatte de inhoud een straatwaarde van bijna drie miljoen euro. 

Lees ook: 1.800 kilo cocaïne onderschept: acht aanhoudingen in Medemblik

Buwalda werkte samen met een Jan Polak die in Engeland woont. Polak claimde in de rechtszaal dat hij voor een cosmeticabedrijf werkte en een pakje moest meenemen voor een 'zakelijk contact met de naam Tommy'. Hij zou nooit geweten wat het pakketje bevatte. 

Toilet
De National Crime Agency had eerst Polak gearresteerd en ging daarna op zoek naar Buwalda. In het hotel van Polak troffen ze hem met zijn broek op zijn knieën aan op het toilet. 

De verklaringen van de mannen maakten echter weinig indruk op de aanklager: beiden werden schuldig bevonden aan drugssmokkel. De veroordeling volgt op 3 februari.